Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Horko, zítra od západu dorazí studená fronta

Na Plzeňsku a v Brdech jsou hlášeny bleskové povodně, pozor na bouřky s přívalovými srážkami - sledujeme on-line

Aktuality

I dnes nás čeká srážkově bohaté počasí. Oproti včerejšku ale půjde častěji o přeháňky nebo bouřky. Vyskytovat se budou již ráno a dopoledne, ale odpoledne jich přibude a více naberou na intenzitě. Přinášet mohou ojediněle přívalové srážky s úhrny až 40 mm za krátkou dobu. Vzhledem k tomu, že půda je již často hodně nasycená, tak mohou tyto úhrny rychle zatopit níže položená místa nebo způsobit vzestupy horních toků a říček. Hrozí potom škody. Na západě Čech může dojít i k opětovným a prudkým vzestupům rozvodněných řek a říček po včerejších deštích. Nejvyšší denní teploty dnes vystoupí na 19 °C až 23 °C. V noci na zítřek přeháněk ubude, ale na některých místech se stále mohou vyskytovat. Četnější zase budou zítra odpoledne, kde se vrátí i s dalšími přívalovými srážkami, jen na severu a severozápadě Čech ustanou.

Tip: Sledujte srážky na radaru

Sledujeme on-line

21:40
Voda z polí večer zaplavila domy v okolí Litavky, viz záběry.

21:30
Bouřky se srážkami kolem 20 mm za hodinu zasáhly také povodí Radbuzy. Ta začíná opětovně stoupat. Ve Stankově se za hodinu zvedla o více než 10 cm. Přitom už předtím byla na 3. SPA. Nadále může stoupat.

21:20
Litavka v Čenkově stále stoupá. Nyní je na 138 cm. Do 3. SPA ji chybí 14 cm (měření). Srážky už ale ustaly a tak v noci začne klesat.

19:41
Kolem Příbrami hasiči vyjíždějí k řadě zatopených obcí. Pod vodou je například Čenkov či Sádek. Vlaky v oblasti stojí a silnice jsou v některých oblastech zavřené a zasahují hasiči. Situace se zde stále vyvíjí a rychle mění.



19:31
Na většině území už bouřky ustávají. Silnější ještě stále zůstávají v Plzeňském kraji. Radar

19:01
Litavka v Čenkově v Brdech dosáhla 2. SPA. V poledne měla 30 cm, nyní přes 100 cm. Nadále výrazně stoupá (viz měření).

18:22
Na řadě míst v Mníšku pod Brdy zasahují hasiči, kteří čerpají vodu ze sklepů a domů. Voda zatopila i stanoviště záchranné služby.

18:02
Obecnický potok u Příbrami začíná výrazně stoupat. V jeho povodí napršelo i přes 50 mm srážek a může dojít k bleskové povodni.

17:57
Obecnice u Příbrami a části Příbrami hlásí úhrny přes 50 mm. V oblasti jsou zatopené silnice a hrozí i rozvodnění místních potoků.

17:51
Na stanici ČHMÚ Březnice v Brdech spadlo nyní 50 mm srážek. V oblasti Brd nelze vyloučit bleskové povodně! Bouřky se tu drží dlouho a na několika místech.

17:46
Několik desítek výjezdů hlásí hasiči také po bouřkách v okolí Jaroměře na východě Čech. Bouřky zde už ustaly a další se nečekají. (fotografie)

17:41
Mníšek pod Brdy během bouřky hlásí 61 mm srážek za pouhou hodinu. V oblasti hrozí přívalové povodně. Buďte v oblasti Brd velmi opatrní. Jsou zde velmi nebezpečné bouřky.

16:56
V Liberci je hlášeno 15 zraněných lidí po úderu blesku. Na místě jsou záchranáři, hasiči. Policie řídí dopravu a pohyb vozů.

16:46
Bouřky opět vznikají i kolem Plzně, kde je již extrémní nasycení půdy. Dlouho se bouřky drží také v Brdech a okolí. Silné bouřkové jádro je u Berouna (na radaru má bílou barvu).

16:16
Silné bouřky se nyní tvoří v pásu mezi Plzní a Prahou. Postupují od severu k jihu a na jednom místě se mohou vyskytnout i opakované bouřky. Potom srážkové úhrny mohou dosáhnout až 40 mm a působit škody.



15:32
Ve Štěnovicích na Plzeňsku během bleskové povodně zasahoval i záchranářský vrtulník. Hasiči na jižním Plzeňsku mají dnes plné ruce práce a počet zásahů je vysoký.


15:22
Dnes u nás uhodilo zatím přes 4000 blesků. Bouřky přináší ojedinělé přívalové srážky. Nejvíce zatím pršelo na jižním Plzeňsku, kde aktuálně bouřky ustaly. Později se ovšem i zde opět mohou vyskytnout. Nejčastější jsou nyní bouřky na severu Čech. V Jaroměři nyní během chvíle spadlo 30 mm (viz měření).

15:02
Štěnovice na jižním Plzeňsku zasáhla blesková povodeň. Z ulic i bere auta. Rozsah škod je velký.

14:55
Polední bouřka škodila také v Českých Budějovicích. Pod vodou se ocitla silnice a to v Branišovské ulici, u Výstaviště a na sídlišti Vltava. Významnější pásmo bouřek se nyní dostává z Německa i na sever Čech. Bouřková činnost u nás bude pokračovat i večer.

14:25
Železniční trať 191 Plzeň - Strakonice, úsek Plzeň hlavní nádraží - Starý Plzenec je v důsledku sesuvu uzavřená (viz fotografie). Provoz bude zastaven cca do 21:00. V okolí Plzně aktuálně vznikají další bouřky.

14:15
Hasiči a záchranáři zasahují v Hlásné Třebani na Berounsku u dvou lidí, kteří se topili v Berounce. Na místě zasahují také dva vrtulníky.

14:05
Po přívalovém dešti rychle stoupá Úhlava ve Štěnovicích. V poledne měla 170 cm, nyní 239 cm a je na 2. SPA. V nedalekých Přešticích může dosáhnout až na 3. SPA (viz měření).

14:03
Bouřky jsou aktuálně nejčastější na jihu Plzeňského kraje a v Jihočeském kraji. V části tohoto regionu jsou výrazně nasycená povodí a hrozí tak další rozvodnění toků. Silné bouřky jsou například kolem Staňkova a Holýšova, kde je už od rána Radbuza na hranici 3. SPA.

13:41
Na jihu Plzně jsou pod vodou i některé silnice (příval vody nestihla kanalizace odvést). Takto vypadá silnice u nákupního centra v Plzni u Olympie.

13:40
Na vydatné srážky v okolí Plzně (spadlo zde i kolem 40 mm) reagují i toky řek. Úslava v Koterově za poslední hodinu stoupla o 30 cm na 1. SPA. Nadále stoupá a může dosáhnout až na 2. SPA (měření).

12:52
Výrazná tromba se vyskytla u Jaroměře.

12:32
Starý Plzenec hlásí po bouřce až 40 mm. Bouřka je také na okrajích Prahy.

12:02
Plzeň - Koterov po bouřce hlásí 30 mm srážek během necelé hodiny. V jiných částech Plzně spadlo většinou od 5 do 15 mm. Hasiči vyjíždějí k čerpání vody v Červeném Hrádku u Plzně.

11:40
U Olomouce byla pozorována tromba (viz fotografie).

11:00
Bouřka je hlášena nad Plzní. Doprovází ji vydatný déšť s minutovou intenzitou dokonce kolem 60 mm/h (celkově spadlo zatím 6 mm). Radar

10:51
Na západě Čech rychle vznikají přeháňky, v Krušných horách je i bouřka. Povodí jsou zde nejnasycenější a i úhrny kolem 20 mm už mohou působit menší komplikace.

9:55
Aktuálně se u nás vyskytují přeháňky, příliš jich zatím není. V příštích hodinách jich ale bude přibývat a kolem poledne se přidají i první bouřky. Odpoledne se přeháňky čekají na většině území, místy se přidají bouřky. Ty už ojediněle doprovodí přívalové srážky.

8:45 8:35
Povodí hlavně na západě (zejména odvodňující Šumavu) jsou už velmi nasycená. Radbuza ve Staňově je aktuálně lehce nad hranicí 3. SPA. Horní toky jsou většinou na poklesu, vlivem dotoku ještě stoupají dolní toky. Situaci ovšem mohou lokálně změnit očekávané přeháňky a bouřky. Objeví se na většině území a může v nich ojediněle spadnout až 40 mm srážek za krátkou dobu. Pokud se na jednom místě vyskytne i více bouřek, mohou celkové úhrny výjimečně dosáhnout až 60 mm za 24 hodin. Takové úhrny mohou vést k opětovným rychlým vzestupům horních toků a v nasycené půdě i k lokálnímu zatopení níže položených míst. Hrozí tak škody.

Tip: Sledujte bouřky on-line