Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Čtvrtek ve znamení sněhu, deště a silného větru

Aktuality

Přes střední Evropu postupuje k východu tlaková níže Friederike spojená s frontálním systémem a postará se dnes o potenciálně nebezpečné projevy počasí. Přinese sněžení, které může být hlavně ve vyšších polohách přechodně i silné (tedy s intenzitou kolem 3 cm za hodinu) a které bude od západu přecházet částečně v déšť. Na horách může napadnout až 30 cm nového sněhu. Během dne navíc výrazně zesílí vítr, nejsilnější nárazy čekejme odpoledne a večer v severní polovině Česka - kolem 90 km/h, na horách až kolem 120 km/h. Tak silné nárazy již mohou způsobit i vážnější škody. Kombinace silného větru a sněhu znamená i tvorbu sněhových jazyků a závějí. Z výše uvedeného je patrné, že dnešní počasí může znamenat značné komplikace na silnicích i železnicích.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

19:40
Na Milešovce byl naměřen náraz větru 155 km/h. To je zde nejvíce od orkánu Kyrill v roce 2007. Tehdy zde vítr v nárazech dosáhl 169 km/h. Archiv počasí

17:50
Náraz větru o síle 100 km/h byl naměřen také v Ústí nad Labem. Na Sněžce byl naměřen náraz větru 173 km/h. Na jihu území jsou nárazy větru o poznání slabší.

16:20
V Německu dnes naměřili i silnější nárazy větru než při orkánu Kyrill před 11-ti lety. U nás byl mimo hory zatím naměřen nejsilnější náraz v Kocelovicích na západě Čech, kde dosáhl 104 km/h. V Praze, Plzni nebo Chebu nárazy dosahují 80 km/h. Vítr bude dále zesilovat.

15:32
Na radaru nepříliš výrazná studená fronta postupuje přes Krušné hory dále do vnitrozemí. Východ našeho území naopak ještě ovlivňuje teplá fronta. Radar

15:11
Vítr dále nabírá na síle. Nárazy větru se pohybují od 50 do 70 km/h. V Krušných horách v blízkosti Klínovce dosahuje vítr síly orkánu a nárazy přesahují 160 km/h.

14:17
V okolí Klínovce je hlášena mohutná vichřice a průměrná rychlost větru se tu blíží síle orkánu. Náraz větru před malou chvílí dosáhl 140 km/h. Hora Brocken v centrálním Německu hlásí orkán s nárazy téměř 200 km/h.

14:00
Vítr začíná zesilovat. Nárazy se zatím pohybují kolem 50 km/h, ale na Sněžce byl naměřen již náraz o síle 122 km/h.

13:00
Čechy nyní leží v teplém sektoru tlakové níže. Strakonice hlásí až 5 °C. Večer přes naše území ovšem přejde opět studená fronta, po které se ochladí. V noci na zítřek teploty klesnou k bodu mrazu a může se tvořit náledí.

11:30
Aktuálně sněžení hlavně na východě Čech a na Vysočině. Na západě naopak sněžení místy ustalo a čekají se sněhové nebo dešťové přeháňky. Nejvíce sněhu od rána napadlo na Šumavě a v Krušných horách (od 5 do 10 cm). V nižších polohách sníh taje.

10:47
V některých německých městech by lidé vůbec neměli opouštět domy. Kassel či Hannover očekává odpoledne nárazy větru až 120 km/h. Již nyní se v Amsterdamu vyskytl náraz 120 km/h a v nedalekém městě Hoek Van Holland dokonce 140 km/h. Škody budou rozsáhlé. Při příchodu nad naše území vítr zeslábne, i tak se na severu očekávají nárazy kolem 90 km/h.

10:16
V Čechách jsou v nižších polohách teploty většinou nad nulou. V Plzni již sněžení přechází do deště. Odpoledne v Čechách teploty vystoupí až na 7 °C. Teplotní mapa

10:08
Dnes je to přesně 11 let, co se přes naše území přehnal orkán Kyrill. Tak silný vítr u nás dnes naštěstí nehrozí. Tlaková níže Kyrill - orkán v Česku

10:03
Vichřice se v noci na dnešek a ráno přehnala přes Anglii. Na řadě míst nárazy větru přesáhly 100 km/h, a to i na letišti v Londýně. Na západním pobřeží byly hlášeny nárazy o síle 140 km/h. Vítr způsobil značné škody. Nyní se vichřice přesouvá nad Benelux a nabírá na síle. Odpoledne zasáhne také Německo, kde se očekávají rozsáhlé škody. Nárazy dosáhnou zřejmě až 120 km/h i v nižších polohách. Vítr zesílí výrazně také u nás. Pozdě odpoledne a večer hlavně na severu území nárazy větru přesáhnou 90 km/h. Tak silný vítr jako v Anglii nebo Německu u nás ovšem nehrozí. Předpověď rychlosti větru v nárazech